About the Drinking and Driving 17 Theory Test Questions

The 17 Theory Test Questions on Drinking and Driving by the Road Safety Authority were produced based on the statistics provided by Gardai in the seven year period of Pre-Crash Reports 2005 to 2007 and  2008 – 2012.  During this period Gardai overreported Mandatory Alcohol Tests MATS by 1,500,000, underreported injury crashes by a factor of four, removed the 1922 to 1959 road fatalities as well as 31 fatalites from statistics without explanation in 2011/12.  There were a further 359 fatal crashes removed from Garda statistics before the RSA was allowed to examine them.  Two retired Gardai joined the RSA and assisted in producing 10 Common problems associated with and affected by alcohol intake and the 17 Questions on Alcohol as follows:

The 10 common problems associated with and affected by alcohol intake:

  1. Reaction Time
  2. Peripheral Vision
  3. Driving fast/slow
  4. Loss of control
  5. Driving in wrong lane
  6. Fail to remain in traffic lanes
  7. Straddle lanes
  8. Quick jerky moments
  9. Forgetting to signal
  10. Failing to stop at stop lines, traffic lights and dangerous overtaking.

The 17 questions on alcohol by the RSA in the Theory Test are as follows:                 

  1. Which gender was more likely to drink and drive and be involved in a fatal Collision?                Answer: Males
  2. What type of vehicle were most fatal crash drunken drivers, driving?                                               Answer: Private Car
  3. What type of fatal collision was a person more likely to be involved in when drink driving?        Answer: Single vehicle
  4. Which days of the week were people more likely to drink and drive and cause a fatal collision? Answer: Saturday & Sunday
  5. How did the use of alcohol affect a person’s decision to use a seatbelt?                                             Answer: Use Less likely
  6. What is the minimum blood alcohol level at which a learner or a novice driver is committing an offence? Answer: 20mg
  7. What is the minimum disqualification period-imposed on learner drivers in excess of 80mg?     Answer: 6 years
  8. What is the disqualification period for failing to provide a sample for the first offence?               Answer: 4 years
  9. What is the disqualification consequence for a learner driver if they drive after drinking one unit of alcohol?  Answer: 3 months
  10. Which age group had the highest number of drivers causing fatal collisions where alcohol was a factor?  Answer: 16 -24 years
  11. What age group had the highest number of passenger deaths in collisions where alcohol was a factor? Answer: 17 -24 Years

  12. How many people were killed by a driver who had consumed alcohol?                                          Answer: More than 251

  13. Out of 867 fatal collisions how many had alcohol as a contributory factor?                                    Answer: 251 – 350

  14. How many passengers were killed in a collision where alcohol was a known factor?                   Answer: 71 – 90
  15. How many pedestrians were killed where alcohol consumption by the pedestrian was a factor?  Answer:41 – 90
  16. In how many fatal collisions was alcohol a contributory factor?    Answer:4 out of 10
  17. What percentage of the 169 drivers killed in an alcohol related collision had consumed alcohol?     Answer: 92%

Summary

These Theory Test Questions must be withdrawn as they are based on flawed Garda statistics.

Frank Cullinane.